top of page

 

 

 

 

​

Opzet

We starten met een kennismakingsgesprek en dat is vanzelfsprekend kosteloos.

We inventariseren behoeftes en verwachtingen, we gaan in op de actuele beleving van de sociale veiligheid in de werkomgeving en bespreken tijdens de intake hoe de interne communicatie over sociale veiligheid verloopt. Op basis daarvan maken we een offerte.

De training zelf is opgebouwd uit twee modules met optioneel een nazorgprogramma.

​

Met het aanbieden van de training “Sociale veiligheid op de werkvloer” aan eigen personeel voldoet een bedrijf, organisatie of instelling ruimschoots aan de wettelijke verplichting, die met ingang van 1 juli 2024 volgens de nieuwe

ARBO-wet (psychosociale belasting) geldt.

​

​

​

​

 

​

Module 1: mijn grens, jouw grens.

Veiligheid ervaren de meesten van ons op basis van gevoel. Wat de een ervaart als veilig, geeft de ander juist stress. Objectieve criteria vaststellen is daarom moeilijk. We gaan met deelnemers op onderzoek naar wat zij individueel nodig hebben voor een sociaal veilige werkomgeving en hoe dat in gezamenlijkheid te bereiken is.

In module I staat het (beter) leren kennen van eigen grenzen en die van collega’s centraal. We gebruiken verschillende werkvormen, methodes en modellen om het inzicht te vergroten in eigen en andermans patronen van denken, voelen en doen als het gaat om sociale veiligheid. Hiervoor gebruiken we onder andere het regiemodel. Deelnemers beïnvloeden het verloop van herkenbare scenes met hun aanwijzingen voor een van de personages. Voor deelnemers is het een leuke en laagdrempelige manier om concreet met elkaar in gesprek te raken over het onderwerp. Ze krijgen op die manier te zien  wat er gebeurt als het personage juist dit zou doen of juist dat zou zeggen.

In andere oefeningen ervaren deelnemers fysiek waar persoonlijke grenzen liggen. De eerste uitwisseling over individuele ervaringen met sociaal onveilige situaties komt zo op gang.

​

Macht en onmacht, verschillen in sociale positie, individuele (culturele) achtergronden en andere thema's die de communicatie over sociale veiligheid beïnvloeden komen op een veilige manier ter tafel met daarbij veel aandacht voor inzicht krijgen in eigen gedrag en behoeftes naast inzicht krijgen in behoeftes van collega's.

De module wordt afgesloten met het opstellen van een persoonlijk actieplan. ‘Een contract’ waarin iedere deelnemer voor zichzelf stappen vastlegt die zorgen voor (de versterking van) sociale en psychologische veiligheid en waarmee de deelnemer in de tussenliggende periode aan de slag te gaat.

​

​

​

 

 

 

Module 2: mijn grens, jouw grens, ónze grens

De module openen we met een terugblik op de achterliggende periode. Wat heeft ieders persoonlijke actieplan opgeleverd en welk effect heeft het gehad op de sociale veiligheid?

In deze module richten we de focus verder op het ontwikkelen van sociale veiligheid voor het team als geheel. Want hoe trek je in gezamenlijkheid op als de grens voor de een eerder bereikt wordt dan die van de ander? Deelnemers vergroten het eigen inzicht in de dynamiek tussen zichzelf en de ander. Hoe kun je samen verder als persoonlijke grenzen onderling verschillen?

Deelnemers oefenen zich in het aangeven van grenzen en leren effectief te reageren als een sociaal onveilige situatie zich toch voordoet, ook als zij niet direct persoonlijk betrokken zijn. We gebruiken onder andere methodieken uit 'verbindend communiceren' en laten deelnemers daarmee experimenteren. Het versterken van persoonlijke vaardigheden krijgt daarbij de volle aandacht. Deelnemers verkennen nieuwe mogelijkheden, waarmee zij de sociale veiligheid positief beïnvloeden.

Deelnemers stellen met elkaar gedrags- en spelregels op die zorgdragen voor een werkklimaat waarin iedereen zich veilig weet en zich maximaal kan ontplooien.

De module wordt afgesloten met opnieuw het opstellen van een persoonlijk actieplan én het maken van een gemeenschappelijk actieplan om een sociaal veilig werkklimaat duurzaam te borgen.

​

​

​

​

​

 

Na afloop van de training zijn deelnemers in staat om:​​​

​

  •                                  de kans op grensoverschrijdend gedrag binnen het eigen team te minimaliseren;

  •                                  de eigen primaire reactie op spanning (verbaal en non-verbaal) te herkennen en                                                                    deze aan te passen aan de gewenste situatie.

  •                                  grenzen tijdig aan te geven;

  •                                  eigen valkuilen te vermijden en eigen krachten te benutten om in woord en daad bij te dragen aan                                    het bewaren van een sociaal veilig werkklimaat;

  •                                  een eventueel incident op te lossen op een voor alle betrokken partijen bevredigende manier;​

  •                                  gevoelige gesprekken te voeren met empathie;                                                                              

  •                                  een open en vertrouwelijke sfeer binnen het team te bevorderen;

  •                                  conflicten op een constructieve manier op te lossen en te de-escaleren;

  •                                  regels en protocollen rondom sociale veiligheid te hanteren.

​

​

​

​

​

​

Nazorg (optioneel)

​

Na afloop van de training begeleiden we gedurende een vastgelegde periode de doorontwikkeling van de sociale veiligheid op de werkvloer. We werken onder andere met tussentijdse opdrachten voor individuele teamleden of het gehele team, treden op als supervisor tijdens teamoverleg en zetten (in overleg) individuele coaching in.

​

bottom of page